torstai 16. heinäkuuta 2015

Kurkistus ompelukirjoihin - Vogue Sewing

Olen aina ollut kirjaihminen. Olen kovasti yrittänyt löytää tieni e-kirjojen maailmaan, mutta se ei vain onnistu. Fyysisessä kirjassa vain on jotakin lumoavaa. Koska siis rakastan kirjoja ja rakastan ompelua, lienee luonnollista, että kotoani löytyy melkoinen määrä ompelukirjoja. Ne ovat niin suuri osa harrastustani, että tuntuu luonnolliselta tuoda ne myös tänne blogini puolelle.

Ensimmäiseksi haluan esitellä luottokirjani. Sen, jonka pariin palaan todella usein ja joka tuntuu olevan loputon tiedonlähde. Kyseessä on tietysti tunnettu Vogue Sewing, josta itselläni on uusi "revised and updated" -painos.


Vogue Sewing on alun perin ilmestynyt 1970-luvulla ja on ollut myyntimenestys siitä lähtien. Kirja on yksinkertaisesti sanottuna kattavin ja perusteellisin kotiompelijan tietopankki. Se sisältää tietoa niin kankaiden valinnasta (mateiraalit, värit, kuosit jne.), mittojen ottamisesta, ompelutekniikoista kuin sovituksestakin. Ja tässä vasta muutama kirjan aihealueista.

Olen joskus kuullut kirjaa arvosteltavan tylsäksi. No, siltä se tosiaan saattaa ensivilkaisulta vaikuttaa. Varsinkin verrattaessa moniin ihaniin karkkimaisen värikkäisiin opuksiin, joita nykyään näkee - ja joita omastakin hyllystäni toki löytyy. Kirjan kuvitus on hyvin yksinkertaista ja pikkutarkkaa. Mitään turhia koristeita ei siitä löydy. Toisaalta se onkin juuri yksi asia, joka itseäni tässä kirjassa kiehtoo. Kirja on puhtaasti tekninen teos, jonka tarkoitus on opettaa asioita. Olen etsinyt paljon tietoa mm. kauluksista, taskuista, muotolaskoksista ja vetoketjuista. Lisäksi olen ahminut kirjan alun eri kangastyyppejä käsittelevän osan moneen kertaan. Jos jokin kohta ompelutyössä mietityttää enkä ole aivan varma miten sen toteuttaisin, vastaus (tai ainakin vastausvaihtoehdot) löytyy lähes varmasti Vogue Sewingin sivuilta.

En suosittelisi kuitenkaan kirjaa aivan aloitteleville ompelijoille. Sen sijaan kirja on yksi niistä harvoista, joka tarjoaa jotakin oli sitten miten taita ompelija tahansa. Näin ainakin itse uskon. Odotan kovasti sitä päivää, jolloin voin avata kirjan räätälintekniikoiden kohdalta ja opetella tekemään täydellisesti räätälöidyn puvun takin. Siihen on vielä hieman matkaa, mutta tuon matkan varrella palaan varmasti lähes viikottain luottokirjani pariin.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti